tisdag 27 februari 2018

Barnbidraget höjs

Från och med 1:a mars 2018 höjs barnbidraget med 200 kr per barn och månad. Senast det höjdes var för tio år sedan, men nu anser regeringen att det går så bra för Sverige att det finns utrymme för reformer. (Fast BB i Sollefteå har de tydligen inte råd med).

Enligt regeringen ska höjningen underlätta jämlikheten och den ekonomiska situationen för Sveriges barnfamiljer. Personligen är jag inte överdrivet förtjust i att man höjer bidrag när det finns så mycket annat att lägga pengarna på. Till exempel lärare, poliser eller varför inte sjukvård.

Sen förstår jag ju givetvis att för en del utsatta barnfamiljer betyder dessa extra pengarna enormt mycket.

För herr och fru Ekorre kommer höjningen inte göra någon skillnad,  men däremot för våra barn. Vi har privilegiet att kunna spara hela barnbidraget till de små varje månad. Jag är medveten om att en del inte tycker att barnbidraget ska gå till sparande, och en del anser det till och med vara omoraliskt och osolidariskt.

Men vi har i alla fall valt att göra så, då vi anser att Sverige går mot en otrygg och osäkrare utveckling. Med ett rejält sparkapital kan en ung människa i större utsträckning välja vart han eller hon ska bo och utbilda sig nånstans.

Så hur stor skillnad gör då 200 kr extra i månaden för den som är tålmodig?
   Om man sparar pengarna på ett sparkonto utan ränta, så har man efter 15 år 36 000 kr.

Om man däremot investerar dem på börsen och räknar med en genomsnittlig årsavkastning på 8%, så får man istället över 67 000 kr.

Ännu en påminnelse om hur ränta på ränta-effekten över tid kan förvandla även små belopp till rejäla summor.

Hur gör ni med barnbidraget?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar